Оливки та маслини. Чим відрізняються оливки від маслин: різниця, користь.
Оливки і маслини: в чому відмінність?
Оливки і маслини (незважаючи на поширену думку) є плодами, що ростуть на одному дереві. На території більшості країн всі плоди (вони можуть бути чорними або зеленими), що дозрівають на оливковому дереві, називають оливками. Винятком є Україна та інші держави СНД. Жителі цих країн плоди підрозділяють на оливки і маслини.
В чому різниця?
Оливки змінюють свій колір по мірі дозрівання. Під час збору врожаю плоди мають жовтий або зеленуватий колір. Дозріваючи, оливки набувають різні колірні відтінки, починаючи з рожевого і закінчуючи каштановим. Коли підходить час стиглості, вони стають темніші та мають чорний відтінок. Саме такі плоди українці називають маслинами.
Консервувати можна будь-які плоди: як чорні маслини, так і зелені оливки. Щоб плоди придбали чорне забарвлення, їх обробляють лугом і насичують киснем. Потім в них вводять глюконат заліза (на упаковці ця речовина позначається як Е579) і піддають консервації. Покупець впевнений, що придбав маслини, але насправді він їсть оливки, пофарбовані в чорний колір.
В Україні маслинами називають «плоди, насичені маслами». Вони служать сировиною для виготовлення цінного оливкового масла.
Склад продуктів
Маслини і оливки містять в підвищених концентраціях мінерали (макроелементи і мікроелементи) і вітаміни (в маслинах є вітаміни С, або аскорбінова кислота, і Е, або токоферол, вітаміни групи В). Є в цих корисних плодах білки, вуглеводи, пектини, Р-активні катехіни.
Живильні речовини є і в кісточках цих дивовижних плодів, що піддаються повній переробці в органах травної системи людини.
Корисні властивості
Вживання маслин і оливок сприятливо позначається на загальному стані здоров'я людини. Особливу користь принесе організму масло, що отримується з оливок. Вживання цього продукту покращує травлення, запобігає розвитку серцево-судинних патологій, скорочує ризик формування злоякісних пухлин. Але купувати рекомендується оливкову олію, якщо на упаковці стоїть напис «extra virgin». У перекладі вона звучить як «масло першого холодного віджиму».
Оливки і маслини призначаються для різних цілей. Вони можуть використовуватися для виробництва олії або для консервації. Але, не дивлячись на те, що роблять з плодів, користь оливок очевидна.
Користь оливок і маслин для шкіри визначається високою концентрацією токоферолу (вітаміну Е), прозваного в народі вітаміном молодості і краси. Підвищена концентрація вітамінів А (ретинолу) і Е (токоферолу) в плодах оливкового дерева надає волоссю блиск і густоту.
Завдяки ретинолу (вітаміну А) маслини сприяють профілактиці хвороб органів зору. Людям похилого віку плоди оливкового дерева дозволять відшкодувати дефіцит кальцію, необхідного для кісток.
Оливкова олія по концентрації лінолевої кислоти, що забезпечує правильний розвиток нервової системи малюків, не поступається грудного молока мам.
Підведемо підсумки:
- Маслинами і оливками називають плоди, які виростають на одному і тому ж дереві.
- Маслинами називають оливки, які досягли повної зрілості і придбали чорне забарвлення.
- У плодах містяться у великих кількостях мінерали, вітаміни та інші корисні речовини.
- З маслин виробляють оливкову олію, що представляє величезну користь для організму людини і дозволяє уникнути багатьох проблем зі здоров'ям.
- Часто недобросовісні виробники фарбують зелені оливки в чорний колір і продають їх під виглядом маслин.
- Мами повинні давати масло, отримане з плодів оливкового дерева, своїм дітям, щоб їхня нервова система була в порядку.
Купити оливки й маслини за приємною ціною можна в інтернет-магазині Яммі.