Фісташки, ціна від 52 грн
Фісташки — це горіхи?
Фісташки зазвичай називають горіхами, проте, це насіння рослини, що належить до сімейства кешью. Є відомості, що фісташки вперше почали вживати 6750 році до нашої ери на Близькому Сході. Сьогодні Іран, США і Туреччина — провідні виробники фісташок в світі. Вони цінуються своїм унікальним горіховим смаком, відмінним живильним цінністю і вражаючою універсальністю, а також широким спектром застосування в кулінарії по всьому світу. Від закусок і начинки для салатів до морозива і інших солодких ласощів, таких як пахлава, рахат-лукум і нуга — цей горіх є невід'ємним інгредієнтом для незліченних страв завдяки своєму багатому і характерному смаку.
Фісташки мають кремову текстуру і природно-солодкий, але землистий смак. Таким чином, вони ідеально підходять для різноманітних кондитерських виробів і унікально доповнюють смак морозива, випічки, салатів, макаронів і багато чого іншого. Кремова текстура горіха і його землисті тона також роблять його ідеальним горіхом для поєднання як з пряними, так і з кислими смаками; його часто добавляють з приправами, які додають пікантності його смаку. Незважаючи на його чесноти, є й інші нюанси, які визначають окремі сорти горіха.
Турецькі і Каліфорнійських фісташки — в чому різниця?
Турецькі фісташки: Туреччина є найбільшим експортером фісташок в Сполучені Штати і займає третє місце в загальному обсязі виробництва після США і Ірану. Турецькі фісташки Антеп названі в честь міста в Туреччині, де вони виробляються. Фісташки Антеп — найпопулярніший сорт турецьких фісташок, який цінується за їх чудовий пікантний смак і тонкий натяк на солодкість. Їх часто використовують для перекусу, приготування пахлави і рахат-лукум. Фісташки Сиірт вирощують в провінції Сіїрт в Туреччині і зустрічаються рідше, ніж Антепс. У них дуже виразний фісташковий смак, вони більше, ніж фісташки Антеп, але менше, ніж у сорту Каліфорнія.
Каліфорнійські фісташки: теплий і сухий клімат Каліфорнії забезпечує ідеальні умови для вирощування фісташок. Фісташки каліфорнійські, як правило, більші, з більш оголеним ядром, що полегшує їх розтин, ніж турецькі сорти; крім того, їх смак, як правило, більш м'який, що дозволяє використовувати їх в більш широкому діапазоні. Каліфорнійські фісташки в шкаралупі використовуються для перекусу, а їх різновиди без шкаралупи є прекрасним доповненням до салатів і страв або чудовою насолодою, покритої шоколадом. У 1930-х роках каліфорнійські фісташки фарбували в червоний колір, щоб приховати плями від врожаю і залучити більше уваги до кошиків з фісташками, продаваним в магазинах.
Харчування і користь для здоров'я
Фісташки хвалять за їх неповторний смак, але горіхи також слід цінувати за їх різноманітну користь для здоров'я. Дізнайтеся про деякі з наших улюблених властивостей цих горіхів зі списку нижче.
Низькокалорійна закуска
30 грам фісташок містить приблизно 49 горіхів і близько 160 калорій. В одній порції міститься більше горіхів і менше калорій, ніж в будь-якому іншому горісі. Порція фісташок містить:
- більше 10% денної норми харчових волокон,
- 20% денної норми вітаміну B6,
- 15% денної норми тіаміну.
Клітковина відіграє важливу роль у контролі рівня холестерину і глюкози в крові, а вітамін B6 і тіамін підтримують нервову систему, функцію мозку і здоров'я очей. Фісташки також є хорошим джерелом білка, калію, міді і фосфору.
Зниження рівня холестерину, ІМТ і тригліцеридів
Дослідження 2008 року, опубліковане в Американському журналі клінічного харчування, показало, що учасники, які замінили 10 або 20 відсотків свого щоденного споживання калорій на фісташки, знизили загальний холестерин і «поганий» холестерин ЛПНЩ більше, ніж учасники, що дотримують дієту зі зниженим вмістом жирів без фісташок. Крім того, дослідження 2010 року, опубліковане в Журналі Американського коледжу харчування, показало, що споживання фісташок на 240 калорій протягом 3 місяців знизило індекс маси тіла (ІМТ) і рівень тригліцеридів більше, ніж учасники, які споживали 220 калорій в крендель за цей період.
Високий рівень фитостеринов
Фісташки — багате джерело фитостеринов, сполук рослинного походження, які довели свою ефективність в зниженні рівня холестерину в крові. У дослідженні 2005 року, опублікованому в Журналі сільськогосподарської та харчової хімії, вивчалося утримання фітостероли в звичайно уживаних продуктах харчування, і було виявлено, що фісташки і насіння соняшнику мають найвищий рівень фітостероли серед популярних горіхів і насіння.
Амінокислоти
Фісташки — гарне джерело амінокислот, будівельних блоків білка. Зокрема, фісташки багаті L-аргініном, який здатний покращувати кровотік в закупорених артеріях і необхідний для підтримки метаболічних процесів в організмі. Фісташки також містять амінокислоти лютеїн і зеаксантин, які відіграють важливу роль у здоров'ї очей і можуть уповільнити прогресування вікової дегенерації жовтої плями.
Безпечне зберігання фісташок
Фісташки слід зберігати в герметичному контейнері в прохолодному сухому місці. При зберіганні при кімнатній температурі горіхів вистачить на кілька тижнів. При зберіганні в холодильнику вони можуть зберігатися місяцями, а при зберіганні в морозильній камері — навіть цілий рік.
Як збирають фісташки?
Улюблена фісташка — це поживний горіх з чарівним смаком, насправді це насіння, вирощене в основному з дерева Pistacia vera. У цього дерева є кілька сортів; але найбільш поширеним є керман, з якого зазвичай збирають горіхи. Фісташкове дерево, що належить до сімейства кешью, Anacardiaceae, виростає в Середній Азії і на Близькому Сході і росте на посушливій солоної грунті пустелі. Як пустельне рослина, фісташки найкраще ростуть в жаркому і сухому кліматі, і їх збирають в період з кінця серпня до початку жовтня.
Вирощування власних фісташок звучить як мрія, що збулася; На жаль, навіть в правильних умовах сучасної Pistacia vera може знадобитися від восьми до десяти років, щоб розвинутися до точки першого врожаю їстівних горіхів, і від п'ятнадцяти до двадцяти років, поки вона не дасть повноцінного врожаю. Внутрішня оболонка фісташки укладена в оболонку, звану епікарпом; коли фісташка готова до збору, епікарп легко відділяється від внутрішньої оболонки і змінює колір з мідного на світло-жовтий.
Під час прибирання фісташкові дерева механічно струшують. Випали насіння потім збираються в бункери і відправляються на переробний завод. Решта епікарпи видаляються з шкаралупи фісташок Лущилки, а фісташки сортуються за розміром і сушаться для збереження свіжості. Весь цей процес можна виконати менш ніж за 24 години.