Цукати
А в Провансі, наприклад, цукати — неодмінний атрибут різдвяного столу, один з 13-ти традиційних десертів. Готові цукати часто продаються у вигляді сумішей — наприклад, тропічних фруктів. Але самі ходові, звичайно, апельсинові і лимонні, і їх за бажанням можна зробити вдома: процес карамелізації фруктів в цукровому сиропі займе приблизно 1 день.
Втім, якщо цукати потрібні лише для прикраси, цілком підійде рецепт швидких цитрусових цукатів: тонко нарізану цедру апельсина, лимона або лайма прокип'ятити в невеликій кількості води, потім додати склянку цукру і дати йому повністю розчинитися. Знову прокип'ятити цедру в сиропі, давши рідини наполовину упаритися, перекласти цедру шумівкою на деко, посипати цукровою пудрою і остудити.
Ананасові цукати. Готові ананасові цукати найчастіше продаються в складі цукатний сумішей в формі дрібних кубиків — наприклад, разом з папайєю або манго. А цілі ананасові кільця перетворити в цукати можна і вдома: для цього скибочки консервованого ананаса з банки потрібно поварити на повільному вогні в міцному цукровому сиропі 40-45 хвилин, поки вони не стануть прозорими, а потім остудити і висушити.
Апельсинові цукати. Товсті апельсинові корочки спочатку потрібно вимочувати протягом 2 днів у прохолодній воді, після цього бланшувати на протязі 15 хвилин, остудити, тонко нарізати і кинути в киплячий цукровий сироп (на 1 кг кірок піде приблизно 1,5 кг цукру). Поварити хвилин п'ять, помішуючи, вимкнути вогонь і залишити годин на шість. І повторити операцію — як мінімум три-чотири рази по 5 хвилин дати покипіти в сиропі, додавши в останній раз трохи лимонного соку. Залишити на 12 годин, потім відкинути на друшляк і дати стекти рідини. Викласти кірки на деко і висушити при кімнатній температурі.
Вишневі цукати. Рецепт приготування цукатів з вишні - самий трудомісткий і довгий: щоб ягоди правильно карамелізуватися, спочатку їх потрібно позбавити від кісточки, обсушити, потім залити киплячим цукровим сиропом і залишити на пару днів. Злити сироп, в якому дотримувалися вишня, залити новим і п'ять разів поспіль, після кожного разу даючи ягодам охолонути, по кілька хвилин проварити на слабкому вогні, і знову залишити - але в цей раз вже на 10-12 днів. Потім процідити сироп через сито і висушити ягоди в духовці при температурі 40-45 градусів.
Імбирні цукати. Імбирні цукати простіше купити готові - непогані продаються під марками Marque déposée або Mo-Ly — але якщо дуже хочеться, то можна зробити і самостійно. Для цього свіжий корінець імбиру потрібно очистити від шкірки, нарізати тонко і вимочити у воді, щоб пішла зайва пекучість. Потім зробити міцний цукровий сироп, кинути в нього імбир і варити на повільному вогні до тих пір, поки він не стане прозорим. Відкинути на друшляк, злити зайву рідину, розкласти часточки імбиру на деку і підсушити їх в духовці при 50 градусах протягом одного-двох годин.
Лимонні цукати. Хороші лимонні цукати можна зробити самостійно: для цього 1 кг лимонних кірок потрібно нарізати тонкими смужками і вимочити протягом дня в холодній воді, постійно її міняючи. Потім бланшувати кірки в 2 склянках води приблизно 15 хвилин, відкинути на друшляк, а в воді, де вони варилися, розчинити на повільному вогні 10 склянок цукру, щоб вийшов міцний цукровий сироп. В цьому сиропі кірки потрібно варити при слабкому кипінні по 15 хвилин 3-4 рази, в проміжках даючи сиропу повністю охолонути. Потім відкинути на друшляк і дати стекти рідини, після чого кірки викласти в один шар на деко і підсушити в духовці протягом 3 годин при температурі 50 градусів.
Цукати з суміші цитрусових цедру. Хороші цитрусові цукати варяться з кірок лимонів і апельсинів в цукровому сиропі до карамелізації, в результаті чого з корками відбувається справжня алхімічна метаморфоза: вони набувають багатий гірко-солодкий смак і дивовижну текстуру.
Магазин Яммі пропонує вам зекономити час на самостіному приготуванні та придбати цукати за привабливою ціною та доставкою по всій Україні.